In cautarile noastre de informatii care sa redea frumusetea si maretia Dubrovnikului, am dat peste un citat al lui George Bernard Shaw care ni s-a parut perfect pentru ilustrarea acestui oras denumit si „perla Atlanticului”: „Aceia care cauta paradisul pe Pamant ar trebui sa il caute in Dubrovnik”.
Desi folosit deseori pentru definirea Dubrovnikului, citatul pare a nu isi pierde din puterea de a evoca ceea ce va asteapta daca alegeti sa va petreceti vacanta intre zidurile falnice medievale ale Dubrovnikului, care imbratiseaza orasul si continua sa il protejeze in modul cel mai elegant posibil.
Gazduind un centru vechi atat de fascinant incat a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1979, Dubrovnik ascunde in lumea sa atractii si povesti pentru toate varstele si preferintele.
Putine orase se pot mandri cu o arhitectura atat de impresionanta ca cea din Dubrovnik, un festin vizual pentru cei pasionati sa citeasca file de istorie pe fatadele cladirilor. Adaugati acestor bijuterii nepretuite insulele ce gazduiesc plaje superbe si valurile Marii Adriatice pe care se unduiesc de la galioane de lemn la iahturi luxoase, si veti putea admira un tablou unic in Europa si in lume.

Cum ajungem in Dubrovnik ?
De preferat, cu masina. In modul acesta va veti bucura de libertatea de a vizita si imprejurimile sale si nici nu va veti pierde vremea cu orare si bilete. Daca alegeti ca punct de pornire Bucuresti, veti fi in Dubrovnik in aproximativ 15 ore, orasul fiind situat la o distanta de 1022 km de capitala Romaniei.
Rute posibile:
- Prin Bosnia: Drobeta Turnu Severin – Belgrad – Kraljevo – Sarajevo – Metkovic – Dubrovnik (cu oprire in Mostar de preferat)
- Prin Muntenegru: Drobeta Turnu Severin – Belgrad – Kraljevo – Novi Pazar – Podgorica – Budva – Herteg Novi – Dubrovnik
- Prin Ungaria: Oradea – Balaton – Zagreb – Zadar – Split – Dubrovnik
- Drumul prin Zagreb il gasiti aici: Bucuresti Croatia (prin Serbia), cel mai scurt drum spre Dubrovnik il gasiti aici: Bucuresti Dubrovnik (prin Serbia si Bosnia, 960km)
De remarcat este faptul ca aceasta tara are multe autostrazi, iar Bosnia si orasul Split (situat la 4 ore distanta) sunt legate de Dubrovnik prin Autostrada Adriatica (E65). De la Split puteti insa sa ajungeti mai rapid in Dubrovnik daca alegeti Autostrada A1 in directia Ravca si apoi bifati traseul Vrgorac – Mali Prolog – Opuzen – Neum – Dubrovnik.
Aeroportul International Dubrovnik este situat la aproximativ 20 km de centrul orasului si este deservit de numeroase linii aeriene europene. Din pacate, Bucuresti nu se numara printre aeroporturile de unde va puteti imbarca pentru un zbor direct spre Dubrovnik, astfel ca masina ramane varianta numarul unu pentru a ajunge aici.
Autobuze directa circula din Zagreb, Korcula, Mostar, Sarajevo, Split, Zadar. Vara, exista si autobuze ce asigura legatura dintre Dubrovnik si orase din Muntenegru si Bosnia.
Ce vedem si ce facem in Dubrovnik?
De preferat, totul. Orasul abunda in obiective turistice unice in Europa, asa ca este recomandat sa nu ratati prea multe in timpul sederii voastre acolo.

Incepeti cu centrul vechi, mai exact aglomeratul si pitorescul bulevard Stradun, ce dateaza din anul 1468 si este marginit la un capat (Poarta) de Fantana Onofrio, iar la celalalt capat de Coloana lui Orlando, un loc de intalnire preferat al localnicilor.
Pasii va vor ghida fara a fi nevoie sa urmareasca vreo harta spre capodopere arhitecturale precum Palatul Sponza, Palatul Rectorului, Biserica Sf. Blasius si Manastirea Franciscana, toate marturii ale unei istorii tumultoase a orasului, iar unele dintre ele suveniruri lasate in urma de, pe atunci, puternica Republica Venetiana. Manastirea Franciscana gazduieste cea mai veche farmacie din Europa, aceasta datand din anul 1316.
Pentru cele mai frumoase panorame ale Dubrovnikului, plimbati-va pe maiestuoasele ziduri medievale ale orasului. Traseul masoara aproximativ 2 km si va poarta spre numeroase fortarete de unde veti putea admira tablourile create de Centrul Vechi, acoperisurile portocalii ale orasului, portul vechi si Marea Adriatica.
O calatorie cu telecabina deasupra orasului va intregi cu siguranta colectia fotografiilor panoramice ale acestui oras atat de frumos. Destinatia traseului este Muntele Srd, iar intreaga aventura dureaza 3 minute pitoresti.
Centrul Vechi nu este doar un taram incarcat de istorie, ci si scena de noapte a orasului, gazduind numeroase cluburi si baruri in aer liber, precum si restaurante. Meniul turistilor pe perioada sederii in Dubrovnik se axeaza in principal pe fructe de mare si vinuri locale.
Plajele din Dubrovnik
Desi nu sunt acoperite de nisip fin si nu se numara printre plajele preferate ale europenilor bogati, plajele Dubrovnikului au un farmec aparte datorita peisajelor ce le inconjoara. Acoperite cu pietris sau, pur si simplu, terase cimentate aflate la doi pasi de apele marii, plajele din Dubrovnik nu duc lipsa de turisti.

Multe dintre hotelurile din Dubrovnik isi au propriile plaje, insa exista numeroase plaje publice si pentru cei care aleg sa se cazeze in hoteluri mai micute sau pensiuni, plajele Banje, Buza, plajele golfului Lapad si plaja Copacabana fiind cele mai cunoscute dintre ele.
Daca insistati sa va intindeti prosoapele pe plaje cu nisip, alegeti plajele de pe insulele Kolocep si Lopud, parte a Insulelor Elaphite, unde va recomandam o excursie cu barca.

Alte plaje demne de luat in considerare: Sv. Jakov (panorama superba), Dance, Neptun, President (panorama a Insulelor Elaphite). Despre toate plajele din Dubrovnik exista un ghid separat !
Mai exista si varianta Varna -> Bulgaria -> Serbia -> Muntenegru -> Dubrovnik. Pe noi insa GPS-ul ne-a dus si prin Kosovo (venind in sens invers, spre Romania). De tinut cont ca la fiecare vama se vor pierde cam 30 minute, de preferat sa fie cat mai putine in afara tarilor UE!
Iar de notat ca-n Muntenegru sunt o multime de munti, desi pe harta/GPS pare ca-i drum cu limita 90km/h, la fata locului media va iesi mai mica. Iar GPS-ul meu cam dadea rateuri la drumurile noi, uneori 100-200m, alteori credea ca-s pe camp fara nici un drum in preajma.
Daca plec din Lugoj spre Dubrovnik, deci prin Timisoara si Belgrad, unde sa fac pauza de noapte? Nu imi place sa merg mai mult de 500 km odata…
Iar la Dubrovnik am ales o cazare mai ieftin in Babi Kuk ( asa ceva), probabil departe de orasul vechi…Cat de rau e?
Multumesc!