Cea mai bună variantă de a petrece vacanța în Croația este de departe cu mașina personală. În ghidul de astăzi vrem să detalăm un traseu de mașină București – Croația, cu date și informații noi (mai ales după ce Croația a aderat la spațiul Schengen).
Varianta aleasă de noi este prin Ungaria: București – Arad – Nădlac – Budapesta – Zagreb – Plitvice (Croatia), aproximativ 1300 km care se parcurg în aproximativ 14 ore (evident în funcție de trafic și trecerea vămii la Nădlac).
- Am ales ca punct de destinație Parcul Natural Plitvice (pentru vizitat).
- Pentru alte puncte de destinație (de exemplu Dubrovnik sau alte stațiuni din Croația), există alte ghiduri detaliate pe site.
- Am evitat alte variante prin Serbia, Bosnia chiar dacă la prima vedere par mai ușor de parcurs și câștigăm o oră (pe hârtie).
- Avantajul traseului ales este că majoritatea kilometrilor sunt pe autostradă!
I. București – Arad – Nădlac
- Traseul are aproximativ 625 km și se parcurge în aproximativ 7 ore 30 minute (ținând cont de trafic, eventualele accidente etc.).
- Ca taxe, avem doar ROvigneta
- Noi (călătorind cu 2 copii) ne oprim la Pecica pentru a face pauză (nu este obligatoriu, știu că sunt șoferi care fac drumul dintr-o bucată).
- În România, majoritatea kilometrilor sunt făcuți pe autostradă! Da, știu că sună un pic ciudat, dar așa este. În afară de „Dealul Negru” și „Valea Oltului”, avem autostradă din București până la vama cu Ungaria!
II. Nadlac – Budapesta – Croatia
- Acte necesare la vamă: Cartea de identitate a șoferului (buletinul sau pașaportul), Permisul de conducere, Asigurarea RCA valabilă, Vigneta pentru autostrăzi în Ungaria (eu am scos la imprimanta). Mai mutle găsiti pe site-ul MAE.
- Traseul are aproximativ 700 km și se parcurge în aproximativ 7 ore minute (ținând cont de trafic, eventualele accidente etc.).
- Taxe: în Ungaria nu se plătesc autostrăzile, în schimb trebuie să aveți Vigneta (similar cu ROvigneta din România). Aceasta se poate achiziționa online (înaintea plecării) dar și din benzinăriile din Ungaria.
- Vigneta din Ungaria se poate achiziționa de aici: https://www.vigneta-ungaria.eu/ (noi personal am folosit de cel puțin 4 ani acest site și nu am avut probleme). Mai jos vă las un tabel informativ cu prețurile vignetei din Ungaria.
- De asemenea, atragem atenția la radarele din jurul orașului Budapesta, unde este recomandat să fiți atenți la limita de viteză pentru a evita amenzi. (Radare fixe)
- După cum ziceam la inceputul ghidului, Croația a aderat la spațiul Schengen. Nu se mai stă la vamă !
- Prețul benzinei in Ungaria: 1.57 eur aproximativ (vs 1.3 eur in Romania)
III. Calatoria cu masina prin Croatia
- Drumul în Croația este foarte bine întreținut și peisajele sunt superbe.
- În apropierea zonelor turistice, autostrăzile sunt cocotate pe versanți înalți, oferind o călătorie plăcută.
- Nu se plătesc vignete în Serbia sau Croația, ci doar taxe de autostradă.
- Tarifele pornesc în medie de la 2-3 eur/100 km de autostradă și se pot plăti atât cash, cât și cu cardul. (Costurile cu taxele pe autostrazi poate fi destul de piperat pentru un sejur mai lung, dar este absolut util pentru confortul mașinii și al tău.)
Concluzii Drum
Ca si concluzii despre călătoria cu mașina în Croația – poate fi o experiență extraordinară pentru cei care sunt dispuși să parcurgă o distanță destul de lungă și să se bucure de peisajele spectaculoase și de șoselele bine puse la punct.
Este important să aveți în vedere că sunt necesare anumite documente pentru a traversa frontiera, precum cartea de identitate și asigurarea RCA, și că trebuie să aveți vigneta pentru a putea circula pe autostrăzile din Ungaria. De asemenea, trebuie să fiți atenți la limitele de viteză și la radarele din jurul Budapestei, pentru a evita amenzile. În general, călătoria cu mașina în Croația poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să exploreze țara la propriul ritm și să aibă un maxim de flexibilitate în timpul sejurului.