Vrsar – portul amintit de Casanova în memoriile sale

Cum poate fi descrisă comuna Vrsar? Un melanj extraordinar de plaje cu apă cristalină, istorie, culoare, frumusețe arhitecturală, vegetație, romantism, festivaluri, sporturi nautice, mâncare tradițională, pe scurt, o destinație turistică aparte,  care înglobează cele mai diverse atribute pentru cea mai reușită vacanță. Nu este de mirare că, de-a lungul timpului, acest micuț port a fost votat ca fiind „cea mai bună destinație turistică de pe coasta Adriatică”.Fost sat pescăresc, Vrsar se află pe riviera de vest a Croației, în apropiere de Golful Lymsky, la o distanță de 55 de km de celebra stațiune Pula. În prezent, sub 3000 de oameni locuiesc acolo permanent.

O informație interesantă este că celebrul amorez Casanova a ajuns de două ori în Vrsar. O altă picanterie, care ar putea să îi intereseze pe nonconformiști, este că în Vrsar se găsește, pe lângă plajele tradiționale, și cea mai mare plajă pentru nudiști din Europa.

vrsar (3)-min

Cum ajungem la Vrsar?

Vrsar este una din cele 31 de comune din cantonul Istria.  Așa cum am menționat, aceasta se află la doar 55 de km de renumita stațiune heliomarină Pula.

Puteți ajunge la Vrsar cu autoturismul. Micul port este situat la 1236 km de București, traseu parcurs în aproximativ 15 ore. Drumul poate fi obositor, dar partea pozitivă este că, pentru a ajunge la destinație, veți trece prin Belgrad, capitala Serbiei și  Zagreb, capitala Croației, două locații numai bune de vizitat, unde puteți opri pentru o zi sau două.

Cel mai apropiat aeroport  este cel din Pula, însă nu există curse aeriene directe de la București.  Dacă alegeți varianta cu avionul, trebuie să fiți foarte atenți la oferte, deoarece un zbor poate dura între 4 și chiar peste 20 ore, în funcție de numărul escalelor și locația acestora.

De la aeroport există autobuze care vă vor transporta către stațiune, durata unei călătorii fiind în jur de o oră. Puteți rezerva bilete on-line pe www.omio.com. De asemenea, se pot închiria autoturisme, o variantă confortabilă și utilă pentru cei ce vor să viziteze și împrejurimile Vrsarului.

Ce vedem și ce facem în Vrsar

Partea veche este fermecătoare, grație arhitecturii clădirilor și a străduțelor romantice înguste. Printre punctele de atracție care nu trebuie ratate se numără Castelul Vergottini, un palat în stil roman, cu influențe baroce, bisericile San Martino, Sfântul Anton și Sfânta Foska.

Pasionații de sculptură pot vizita Parcul de Sculptură Dusan Dzamonja.

Pe lângă plimbările clasice, panoramele extraordinare și plajă, turiștii se bucură și de numeroase festivaluri. Foarte popular este Festivalul Casanova, un eveniment dedicat iubirii și erotismului, prin care se celebrează legătura pe care cunoscutul amorez a avut-o cu această localitate. Montraker este unul dintre puținele festivaluri rock din Istria și se desfășoară pe parcursul a trei zile, la mijlocul lunii iulie. Un alt eveniment, care are loc în septembrie, este dedicat pescarilor.

Ciclismul și navigatul sunt două activități foarte plăcute, iar în Vrsar există posibilitatea de a închiria biciclete și bărcuțe. De asemenea, skydivingul, scufundările și zborurile panoramice sunt experiențe care nu trebuie ratate.

Părinții pot merge cu copiii în satul Funtana, aflat la câțiva kilometri de Vrsar, pentru a vizita un  parc Dino, cu dinozauri în mărime naturală.

Plaje în Vrsar

Plajele din Vrsar nu sunt foarte mari și sunt caracterizate prin prezența predominantă a pietrei. Datorită acestui aspect apa mării este foarte limpede, iar culorile ei îți taie respirația.

Printre cele mai apreciate plaje, certificate Blue Flag, se numără: Koversada Beach, Valkanela Beach și Belvedere Beach,  cea din urmă fiind foarte aproape de faleză și centrul vechi al localității. Alte plaje pe care le puteți vizita: Petalon, Porto Sole, Orsera etc..

Restaurante în Vrsar

Bucătăria croată este un motiv în plus pentru a vizita această țară.  Partea litorală a Croației a fost influențată de gastronomia mediteraneeană, iar felul predominant de mâncare din Vrsar este, bineînțeles, peștele. Dacă nu faceți parte din categoria iubitorilor de pește și fructe de mare, nu vă faceți griji,  meniurile restaurantelor sunt variate, astfel că, indiferent de gusturi, în Vrsar veți mânca bine. Printre restaurantele apreciate de turiști – cu preparate gustoase, servire bună și  prețuri pentru toate buzunarele – se numără: Antoni, Konoba „Kod Luce”, Fancita.

Cazare în Vrsar

Există mai multe variante pentru cazare, fiind oferte atât pentru cei care călătoresc low-cost, în sistem self-catering, cât și pentru turiștii mai pretențioși, care vor să beneficieze de numeroase facilități, cum ar fi: piscină, restaurant, spații de joacă pentru copii ș.a.m.d.  De exemplu, pentru o noapte de cazare, în vârful sezonului, prețurile pentru  închirierea unui apartament pentru 2 persoane, de la un localnic, pornesc de la 250 de lei, iar prețul unei camere duble la un hotel de  3 *, de la 350 de lei.  

La Hotel Vista 3 *, care a primit din partea clienților nota 8.5 pe Booking, cea mai ieftină cameră dublă costă în luna iulie aproximativ 400 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Hotelul este poziționat relativ aproape de principalele puncte de interes:  la doar 5 minute de mers pe jos până la plajă și de centrul istoric, iar unele camere se bucură de o panoramă de vis.

Vrsar Croatia Cazare recomandata
  • Mai multe detalii gasiti pe site-ul booking: Hotel Vista

În cadrul Complexului de 4* Apartaments Belvedere, cotat pe Booking ca fiind „fabulos”, cu nota 8.8, pentru un studio cu o capacitate de 3 persoane, turștii trebuie să scoată din portofel aproximativ 500 de lei/noapte, în luna august.

Vrsar Croatia Cazare recomandata

Nu este o sumă exagerată, având în vedere că oaspeții au acces direct la plajă, există un club și un teren de joacă gratuite pentru copii, sunt organizate spectacole de divertisment cu animatori, iar contra cost pot fi închiriate biciclete, se pot face scufundări, turiștii au acces la Aqua park. 

Vrsar Croatia Cazare recomandata

Este foarte important ca, înainte de a pleca în vacanță, să stabiliți bugetul și, în funcție de acesta, să cautați cea mai potrivită variantă pentru dumneavoastră.

pubg mobile hassasiyet ayarları
saç bakım ürünleri
instagram takipçi hilesi
böcek ilaçlama shell indir Takipçi satın al

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları