Statiunea Trogir – Povesti medievale croate si plaje mediteraneene

StatiuneaTrogir este o bijuterie arhitecturala pentru cei care iubesc povestile medievale intesate cu cladiri care au izbutit sa iasa invingatoare din lupta cu timpul. Denumit si „orasul-muzeu”, centrul istoric al orasului este un sit UNESCO, statut ce ne dezvaluie deja grandoarea arhitecturii si atmosfera ce ne asteapta daca alegem sa ne indreptam pasii spre strazile medievale din Trogir.

Trogir este situat intre insula Ciovo si zona continentala. Orasul este legat de insula prin cateva poduri pitoresti. Odata ajunsi aici, veti descoperi un paradis verde, o insula aflata sub vraja vegetatiei mediteraneene si a plajelor imbracate in nisip si pietris.

Periplul istoric prin centrul vechi al orasului se combina astfel foarte usor cu zile petrecute la plaja pe insula Ciovo sau plimbari cu barca pana pe tarmurile insulelor Drvenik Mali si Drvenik Veli.

Cum ajungem in statiunea Trogir Croatia ?

Trogir se afla in imediata vecinatate a aeroportului orasului Split (3 km) si la doar 25 km de centrul acestui oras, astfel ca poate fi o alternativa de cazare, daca Split vi se pare a fi un pic prea aglomerat pentru stilul vostru.

Pentru a ajunge din Split in Trogir puteti lua autobuzul 37 (circula la interval de 20 de minute, in timpul zilei, si 30 de minute seara si in zilele de duminica), sau taxiul. Exista de asemenea si optiunea cumpararii biletelor pentru curse cu autobuzele care circula de-a lungul coastei, intre Split si Zadar, precum si autobuze care circula direct intre Dubrovnik si Trogir. (despre Dubrovnik exista un ghid separat: Dubrovnik Croatia)

Cei care prefera sa ajunga cu catamaranul din Split, au la dispozitie aceasta posibilitate de la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei.

Ce vedem si ce facem in statiunea Trogir

statiunea trogir croatia
Fiind un sit UNESCO este evident ca veti avea sansa de a descoperi o puzderie de atractii istorice fenomenale, de la ziduri medievale si bastioane, la strazi pitoresti si arcade romantice. Peisajul atractiilor turistice din Trogir este insa dominat de Catedrala Sf. Laurentiu, ce dateaza din anul 1213. Clopotnita catedralei a fost construita intre secolele XIV-XVI, si este deschisa turistilor care urca aici pentru a surprinde panorame de vis.

In apropierea catedralei se afla o loggia construita in secolele XIV-XV, ce gazduieste un basorelief realizat de Ivan Mestrovic.

Peste drum de catedrala veti descoperi Palatele Cipiko, resedintele familiei nobile care a condus Trogir in secolul XV.

Sudul orasului gazduieste o parte din zidurile sale medievale, acestea datand din secolele XIII-XIV, iar poarta orasului, situata chiar in mijlocul zidului orasului si-a inceput istoria in anul 1593. Deasupra portii se afla statuia protectorului orasului, Ivan Orsini. In apropiere puteti vizita muzeul orasului ce va va destainui din filele istorice ale orasului Trogir.

In estul orasului va asteapta Biserica Sf. Ioan Botezatorul, o cladire construita in secolul XIII, ce se remarca datorita porticului sau, clopotnitei si picturii „Pieta”, opera a lui Nikola Firentinac. O plimbare pe promenada va va aduce in fata fortaretei Kamerlengo, ridicata de genovezi in secolul XIV.

Bineinteles, la fiecare pas veti descoperi muzee interesante, colectii de arta si biblioteci vechi, monumente in piatra si ruine antice, toate contribuind la farmecul irezistibil al orasului Trogir. Mai jos gasiti un filmulet foarte reusit:

Plaje in statiunea Trogir

Plajele orasului se ascund de fapt pe insula Ciovo, in special in orasul Okrug Gornji, unde se intind de-a lungul unui kilometru. Bineinteles, zona abunda si in baruri ce ofera nu numai un meniu variat de bauturi, ci si panorame superbe ale marii.

Plaje veti gasi si in nordul insulei, iar colturi retrase va asteapta pe micutele plaje din Slatine si Supetar, in zona estica. Zona vestica gazduieste de asemenea plaje micute imbracate in nisip si pietris, fiind si cea mai insorita si atractiva portiune a insulei.

statiunea trogir croatia plaje

Desi multi turisti sosesc aici pentru plaje si peisajele dominate de podgorii, plantatii de maslini si aluni, insula de doar 29 km2 gazduieste si cateva atractii turistice istorice precum manastirea dominicana din Arbanija si Biserica Sfintei Cruci, ambele datand din secolul XV.

Cazare recomandata in Trogir

Booking.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *