Novigrad – centru cultural, istoric și gastronomic

Novigrad este o stațiune situată pe partea vestică a peninsulei Istria, la doi kilometri nord de gura râului Mirna și 25 km de granița cu Slovenia. Este un important centru cultural al regiunii, care a beneficiat de un ghid turistic încă din 1845 datorită eforturilor lui Pietro Kandler.

Construit pe o mică peninsulă, înconjurat de ape turcoaz, Novigrad este un regal vizual pentru iubitorii de istorie. Arhitectura tipic venețiană, sistemul de fortificații foarte bine conservat, ridicat pentru a se apăra de invadatori, străduțele romantice înguste, bisericile medievale sunt un magnet pentru orice iubitor de frumos.Farmecul vechiului oraș este dublat de facilitățile care le sunt oferite turiștilor de orice vârstă. Un punct forte este reprezentat de gastronomie, mai multe restaurante de top au fost menționate în celebrul Ghid Michelin.

Cum ajungem la Novigrad? 

Dacă alegeți să mergeți cu mașina, trebuie să vă pregătiți pentru un drum lung care poate fi parcurs în aproximativ 15 ore, între Novigrad și București fiind 1231 km. O mare parte din această distanță o veți parcurge pe autostrăzi, iar la ieșire din România, dacă alegeți să treceți prin Vama Porțile de Fier, veți străbate în jur de 100 de kilometri de-a lungul Dunării.

O a doua variantă este călătoria cu avionul. Cel mai apropiat aeroport de Novigrad este cel din orașul Pula, dar nu există curse aeriene directe de la București. De la aeroport puteți lua autobuzul către Novigrad pentru a ajunge la destinație, prețul unui bilet pornind de la 27 de euro, iar durata călătoriei fiind de aproximativ 2 ore. Mai există varianta închirierii unei mașini, foarte utilă, mai ales pentru cei care vor să descopere minunățiile din regiunea Istriei.

Ce vedem și ce facem în Novigrad?

novigrad-2

Ești pasionat de sporturi nautice și de teren, plimbări cu barca, petreceri, concerte și viață de noapte? Locul ideal pentru o vacanță este Novigrad.

Te afli la cealaltă extremă? Răspunsul pentru un concediu de vis este tot Novigrad dacă faci parte din categoria celor care preferă liniștea, evenimente culturale și zonele destinate copiilor.

Centrul istoric al orașului se află pe-o peninsulă calcaroasă și este înțesat de palate și case care datează din secolul al XVIII-lea. Cel mai cunoscut este Palatul Rigo, ridicat de către aristocratul Carl Rigo.

Bisericile sunt puncte de atracție mai ales pentru adepții turismului religios. Basilica Pelagius este monument istoric și a fost construită în secolul al XIII-lea. Turnul campanila este simbolul oarșului Novigrad. Alte lăcașuri din oraș: Biserica Aghata (secolul al X-lea), Biserica Sfântul Nicolae (secolul XVIII), Biserica Medievală Sfânta Ecaterina etc.

La categoria „cultură” trebuie menționate muzeele Lapidarium și Gallerion.

Un mare succes îl au și festivalurile: Gnam-Gnam, destinat mâncării tradiționale locale, Festivalul Sfântul Pelagius, cu muzică, dans, mâncare și vin, Parkfest – muzică urbană, Foto ex tempore, o competiție de fotografie etc.

Plejele din Novigrad

novigrad-croatia-3

Plajele din Novigrad nu sunt cu nisip, ci cu piatră și pietriș. Majoritatea oferă spre închiriere șezlonguri cu umbrele, facilități pentru practicarea sporturilor nautice și a unor sporturi de teren, baruri și restaurante.

Astfel, Maestral, plaja în formă de semilună, care a primit mai mulți ani la rând distincția „Blue Flag”, este preferată de majoritatea turiștilor. Lângă plajă este un centru, Punto Mare, mai multe terenuri de tenis, volei, fotbal, basket, handbal etc.

Populară este și plaja Laguna, care oferă multe facilități familiilor cu copii mici, cum ar fi un teren de joacă. Cadrul natural îi încântă vizual pe turiștii care aleg plaja Mareda.

Pe lista plajelor căutate din Novigrad apar și: Sirena, Green beach Karpinjan, Pineta, Rivarela.

Restaurante în Novigrad

Proprietarii restaurantelor au înțeles că mâncarea este un factor decisiv când vine vorba de succesul unei stațiuni și au hotărât să pună accent pe calitate. Din punct de vedere gastronomic, Novigradul este destinație de top. Răsfățați-vă papilele gustative cu preparatele tradiționale și cu rețetele inovatoare ale celor mai talentați bucătari în trei restaurante celebre, care au fost menționate și recomandate în Ghidul Michelin: Cok, Damir & Ornella și Marina. De asemenea, Novigrad este celebru pentru vinuri și uleiul de măsline.

Cazare în Novigrad

Novigrad este o stațiune care oferă multe posibilități de cazare iubitorilor de lux. Un număr foarte mare de hoteluri, apartamente și case clasate la 4* găzduiesc în fiecare vară turiști care nu se uită la bani când merg în concediu.

O cameră dublă deluxe cu vedere de vis la mare, cu mic dejun inclus, la Boutique Hotel Rivalmare 4*, costă 1165 lei/noapte în luna iunie. Acesta este situat la câțiva pași de centrul stațiunii și de o plajă. Pe booking, hotelul este cotat ca fiind „superb”, cu nota 9,3.

croatia-cazare-Novigrad

Stațiunea este accesibilă și turiștilor cu buget mai mic. De exemplu, pentru un apartament situat la 2,5 km de centrul Novigradului, două persoane vor scoate din buzunar 213 lei/noapte. Apartamentul Thomas a primit pe booking nota 9,2.

pubg mobile hassasiyet ayarları
saç bakım ürünleri
instagram takipçi hilesi
böcek ilaçlama shell indir Takipçi satın al

oyun haberleri Nadagamkarayo bypass shell ehliyet sınav soruları