Aflata sub dominatia celui mai inalt pisc de pe insulele croate, Muntele Vitus (778 m), si a unui peisaj impanzit cu cariere de calcar, rigole, crevase si vai perfect rotunde, insula Brac este cea mai mare insula dintre insulele Dalmatiei si a treia cea mai mare dintre insulele Adriatice.
Carierele insulei ascund cantitati impresionante de calcar si dolomita, timp de multe secole fiind o sursa inepuizabila de piatra alba, impecabila, folosita pentru fatadele decorative ale cladirilor croate. Romanii au folosit o parte din aceasta piatra pentru constructia oraselor, amfiteatrelor, palatelor si templelor lor.
Astfel, istoria insulei isi are radacinile in timpuri romane si, daca aprofundam documentarea, vom vedea chiar ca acestea sunt atat de adanc infipte in trecut incat ating era neolitica.
Turistii se aventureaza insa in acest tinut mai ales pentru a vizita sudul insulei, (de la Farska la Bol), si nordul acesteia (de la Sutivan la Supetar), acolo unde ii asteapta plajele.
Desi este situata in aproprierea orasului Split, cunoscut pentru forfota turistilor, Brac este o insula linistita si mai putin turistica decat insulele Hvar si Korcula situate mai la sud. Pe aici nu veti vedea celebritati sau bogatasi plimbandu-se pe strazile insulei sau aducandu-si iahturile in port. De aceea, insula este o destinatie de vacanta extraordinara pentru cei ce cauta colturi de paradis linistite, unde pot descoperi stilul de viata autentic al localnicilor.
Cum ajungem pe insula Brac ?
In principiu, in Brac se ajunge cu feribotul sau catamaranul din Split. Rutele feriboturilor spre Brac:
- Split – Supetar (Brac): 14 curse/zi in timpul sezonului de varf si 9 curse/zi in afara sezonului
- Makarska – Sumartin (Brac): 4-5 curse/zi in timpul sezonului de varf si 3 curse/zi in afara sezonului
Tarife:
- 33KN / persoana
- 276KN / autoturism
Durata unei calatorii cu feribotul este de aproximativ 50 de minute de la Split si 60 de minute de la Makarska.
Cei care aleg sa calatoreasca cu masina din Romania vor trebui sa treaca prin Zagreb si sa se indrepte spre Split sau Makarska pe autostrada A1, sau sa urmeze ruta de-a lungul coastei croate, de la Rijeka la Split sau Makarska. Din orasele de destinatie (Split sau Makarska) va asteapta feriboturile.
Cele mai apropiate aeroporturi de Brac sunt aeroporturile din Split sau Dubrovnik, de unde aveti posibilitatea de a lua un autobuz, un taxi sau inchiria o masina pentru a ajunge in Brac. Aeroportul din Split se afla la doar 30 km de feriboturile care pleaca spre Brac. Transferul se face cu autobuze sau taxiuri. Exista un aeroport si in Brac, insa este deservit doar de zboruri charter in lunile de vara.
Despre cum se ajunge din Romania in Croatia cu masina personala, exista mai multe ghiduri aici: Drumul spre Croatia
Ce vedem si ce facem pe insula Brac
Spre deosebire de Korcula sau Hvar, Brac nu abunda in vegetatie luxurianta si este mai degraba o insula uscata, aflata sub magia pietrei albe. Cu toate acestea, veti gasi numeroase locuri frumoase ascunse de-a lungul tarmurilor stancoase, ideale pentru sesiuni de bronzare si bai racoritoare. In golful Lucice va asteapta locuri minunate pentru scuba diving.
Lunile de vara aduc cu ele festivaluri folk si alte evenimente culturale, unul dintre cele mai faimoase fiind „Bez regula” (Fara reguli) ce are loc la sfarsitul lunii iulie in Sutivan. Evenimentul include competitii sportive, un festival al filmelor documentare, seminarii, cursuri.
Cele mai vizitate statiuni ale insulei sunt Supetar, care este de asemenea si capitala acesteia, si Bol, o statiune situata langa faimoasa plaja Zlatni Rat, una dintre cele mai frumoase plaje din Croatia.
Supetar este inconjurat de un tinut incredibil de frumos al podgoriilor, plantatiilor de maslini si livezilor. De-a lungul coastei se intind paduri de pini si golfuri cu plaje nisipoase, in special in golful Vlacica. Adaugati la acest peisaj stradute medievale si monumente istorice, mancare excelenta si localnici primitori, si iata baza perfecta pentru descoperirea insulei Brac.
Bol, pe de alta parte, este un oras-port destul de retras, dominat de prezenta unei promenade lungi de aproximativ 2 km, umbrita de pini, si proximitatea fata de fabuloasa plaja Zlatni Rat.
Cei care sunt in cautarea unor vacante departe de agitatia turistica, pot alege sa isi gaseasca cazare in micile orasele de coasta Splitska, Milna si Pucisca.
Nu plecati din Brac fara a fi cumparat macar o sticla de ulei de masline. Maslinele de pe insula sunt un soi rar denumit buhavica, iar traditia cultivarii maslinilor in Brac dateaza din perioada venetiana a Croatiei.
Plaje insula Brac
Plajele din Brac sunt in general stancoase, acoperite de pietris, ascunse in golfuri si umbrite de paduri de pini.
Cea mai faimoasa este Zlatni Rat, care se intinde ca un deget in apele Marii Adriaice, un loc preferat atat de turistii care vor sa se bronzeze, cat si de cei care for sa practice windsurfing. Este foarte interesant ca forma acestei plaje se schimba in functie de vreme si vant. Astfel, in functie de perioada zilei in care vizitati plaja si viteza vantului, veti putea descoperi fie o plaja cu ape adanci si valuri mari, fie un colt linistit cu ape perfecte pentru inot.
Plaje foarte frumoase va asteapta si in Bol, un paradis pentru suferi si cei care iubesc viata de noapte estivala, si Supetar, care gazduieste un centru pentru sporturi acvatice. Nu ratati nici plajele din Postira, un orasel tipic mediteranean, Pucisca, remarcabil datorita acoperisurilor albe, golfurilor micute si plajelor amenajate, si Sutivan, un oras mic decorat cu plaje frumoase, paduri de pini si o promenada superba.
Comments are closed.