Crikvenica este stațiunea de pe litoralul Mării Adriatice căreia tradiția turistică îi oferă un plus de valoare. De peste 120 de ani, această localitate este aleasă de oameni din întreaga lume pentru a-și petrece concediile, și nu întâmplător.
Orașul are o arhitectură interesantă, fiind o combinație reușită între modern și vechi, iar printre punctele tari se numără: plajele care au primit distincția „Blue Flag”, tratamentele cu nămol și aerul curat de munte, numeroasele sporturi nautice care pot fi practicate, drumețiile, restaurantele și cafenelele cu priveliști deosebite, iar lista poate continua.
Crikvenica este și una dintre cele mai prietenoase stațiuni din lume, inclusiv cu patrupedele, existând o plajă amenajată special pentru prietenii blănoși ai oamenilor.
Cum ajungem în Crikvenica?
Turiștii români pot ajunge în orașul Crikvenica cu autoturismul sau cu avionul. Dacă alegeți prima variantă, veți avea de străbătut un traseu de 1149 de kilometri, ce pot fi parcurși în aproximativ 14 ore. Din fericire, din cei 1149 de kilometri, aproximativ 665 de kilometri veți conduce pe autostrăzi.
Puteți alege varianta avionului, cel mai apropiat aeroport de orașul Crikvenica fiind aeroportul Rijeka. Din București nu există zboruri directe, așa că veți fi nevoiți să faceți una sau mai multe escale pentru a ajunge la destinație, iar un zbor poate dura între 5 și 15 ore, uneori fiind depășit chiar și acest interval. Distanța dintre aeroport și Crikvenica este de doar 21,8 km. De la aeroport puteți opta pentru mai multe variante de transfer către oraș, cel mai avantajos fiind autobuzul. Prețul unui bilet, doar dus, de la aeroport către Crikvenica, este de 40 KN, echivalentul a 26 Ron. Alte variante de transport găsiți pe site-ul oficial al aeroportului, putând astfel alege varianta care considerați că vi se potrivește cel mai bine.
Ce vedem și ce facem în Crikvenica
Orașul Crikvenica este universal. De ce universal? Pentru că oferă de toate, pentru toți. Plajele sunt prietenoase și foarte bine amenajate.
Sunt bineveniți și cei care vor să se trateze în localitatea Selce, reumită pentru aerul tare de munte și băile de nămol. Datorită construirii în apropiere a orașului Selce și a expansiunii urbane, cele două au fuzionat într-un mini-conglomerat.
Cuplurile au o alee a îndrăgostiților, un traseu liniștit în care se îmbină perfect frumusețea naturii cu diferite situri arheologice.
O atracție turistică îl reprezintă Acvariul din Crikvenica, cu numeroase exemple de peşti tropicali şi din Adriatică, în bazine precum habitatul lor natural. De asemenea, pot fi vizitate castelul Drivenik, muzeul orașului sau biserica Sfântul Antony.
Pe timpul verii are loc un festival sportiv în cadrul căruia sunt organizate competiții de wakeboard, handbal şi volei în nisip în timpul zilei, şi seara muzică acompaniată de petrecere.
În Selce are loc în luna iulie spectaculoasa regată Selce Open.
La sfârșitul verii, pescarii sunt invitați pentru o săptămână la un festival care le este dedicat, unde preparatele din pește sunt atracția principală, fiind puse în scenă concerte și organizate felurite expoziții.
Plaje în Crikvenica
Plajele din Crikvenica, cu nisip și pietriș, sunt potrivite pentru familii cu copii mici, pentru pensionari, dar și pentru tinerii aflați în căutare de distracție sau care vor să practice sporturi nautice. Calitatea acestora este susținută de obținerea „Steagului albastru” și a altor premii naționale care le-au ridicat în topul celor mai atractive plaje din Croația. Celebră este plaja municipală Crikvenica, prima în topul calității, cea mai veche și mai lungă din localitate. Prietena persoanelor cu diferite dizabilități, pe plajă există și o rampă cu ajutorul căreia oamenii cu nevoi speciale sunt ajutați să intre în mare.
Foarte apreciată este și Balustrada, de asemenea deținătoare a „Steagului albastru”, cunoscută și pentru concursurile pe care le găzduiește. Alte plaje pe care turiștii le aleg sunt: Crni molo, Poli mora (Selce), Kacjak (Dramalj). Există inclusiv o plajă pentru patrupede.
Restaurante în Crikvenica
Unii turiști sunt gurmanzi și ar mânca orice, gustos să fie, alții vor să descopere doar mâncărurile tradiționale, iar priveliștile deosebite îi încântă, cu siguranță, pe toți. Printre cele mai apreciate localuri, care înglobează toate elementele enumerate mai sus – delicios, divers, tradițional, frumos -, se numără restaurantul Dida. Clienții îl recomandă atât pentru specialitățile sale, cât și pentru designul plăcut și peisajul de vis care poate fi admirat de pe terasă.
Vă este poftă de creveți cu orez, mango și spanac? Sau poate vreți să savurați o înghețată vegană? Găsiți cele mai grozave fructe de mare la restaurantul Galija, recomandat, de asemenea, pentru atmosfera deosebită și o priveliște grozavă.
Turiștii se declară încântați și de restaurantul Rubin, de clătitele de la Pancake House Palcica și deserturile de la Tos.
Cazare în Crikvenica
Pe lângă ofertele clasice ale hotelierilor, în Crikvenica există numeroase studiouri și apartamente pentru familii care pot fi închiriate. Villa Castello este situată în centrul localității, în vecinătatea mănăstirii Crikvenica și la doar 50 de m de plajă, restaurantele și cafenelele de pe litoral.
Apartamentele din această clădire renovată, care a fost ridicată în secolul al XIX-lea, sunt mobilate modern și includ bucătării bine utilate. Un dezavantaj este că nu are parcare, care este posibilă contra cost în apropierea vilei. Apartamentele sunt cotate la 4 stele, nota de pe Booking este 9.7, iar pentru o noapte de cazare, o familie cu 3 persoane trebuie să plătească 568 lei.
- Mai multe detalii găsiți pe site-ul booking: Villa Castello
O variantă mai ieftină, cu mic dejun, pentru două persoane, este Guest House Berto 3* (nota 8.6), unde o cameră dublă cu balcon și vedere la mare poate fi rezervată pentru 393 lei/noapte.
- Mai multe detalii găsiți pe site-ul booking: Guest House Berto 3*
Pentru familiile foarte numeroase sau persoanele care călătoresc în grupuri mai mari, există varianta rezervării în întregime a unei vile. De exemplu, Organic Gardens Villa, clasată la 5 stele și votată de clienți pe Booking.com ca fiind „excepțională” cu nota 9.5, are 4 dormitoare duble și două canapele în living.
Pentru o noapte de cazare în luna iulie, se închiriază toată unitatea contra sumei de 2793 lei. Vila dispune de o piscină în aer liber cu șezlonguri, o terasă cu grătar, o grădină cu fructe și legume pe care le pot consuma clienții fără alte costuri suplimentare, tot gratuite fiind accesul la bibliotecă și la jacuzzi.
- Mai multe detalii găsiți pe site-ul booking: Organic Gardens Villa.