Opatija-croatia-8

Opatija – Marea Doamnă a Turismului Croatiei

Opatija

După cum probabil știți deja, Croația se mândrește cu numeroase riviere și stațiuni de vară. Dacă mulți români cunosc prea bine orașele mari precum Dubrovnik, Split și Pula, puțini au avut curiozitatea să își seteze GPS-urile spre alte destinații din Croația precum riviera Kvarner. Ei bine, acest lucru se va schimba odată ce veți citi despre marea doamnă a Croației, Opatija, stațiunea care practic a dat startul turismului în Croația.Timp de 160 de ani – și numărătoarea continuă, Opatija a atras turiști din toate colțurile lumii. Odată ce îi descoperă vegetația luxuriantă, clima blândă, plajele superbe și clădirile vechi de sute de ani, nimeni nu se mai întreabă de ce Opatija a fost în vremea Imperiului Austro-Ungar cea mai „la modă” stațiune din Croația pentru regalitate și aristocrație. Multe dintre clădirile pe care le veți admira astăzi datează din acea perioadă.

Opatija nu a fost ocolită nici de celebrități, precum Giovanni Puccini, Gustav Mahler, James Joyce, Anton Pavlovich Chekhov și faimoasa dansatoare Isadora Duncan. De aceea, nu e de mirare că această destinație este preferată de turiști cu bugete generoase, care nu se sperie ușor de tarifele hotelurilor de cinci stele. Stațiunea găzduiește însă și pensiuni cochete, perfecte pentru cei care nu doresc să cheltuiască foarte mult pe cazare.

Opatija-croatia-4

Pe scurt, prima vilă luxoasă de vacanță din Opatija a fost construită în anul 1844, de către omul de afaceri (foarte bogat!) Iginio Scarpa, originar din Rijeka. Acesta a construit vila pentru a-și invita clienții, dar și nobilimea austriacă, Opatija devenind parte a Imperiului Austro-Ungar în secolul XIX. Secolul XIX a supravegheat construirea multor altor hoteluri în stațiune, inclusiv faimoasele Hotel Kvarner și Hotel Imperial, precum și o promenadă superbă lungă de 12 km – Lungomare. Eleganța stațiunii i-a adus acesteia numele de „Nisa austriacă”.

Cum ajungem in Opatija ?

După cum am menționat mai sus, sofisticata Opatija se află pe riviera Kvarner, la doar 15 km de Rijeka, cel mai mare oraș de pe rivieră și al treilea cel mai mare oraș din Croația. Rijeka este de asemenea cel mai aglomerat port la Marea Adriatică.

  • Deși nu este o destinație ideală de vacanță, plajele sale fiind dezamăgitoare, Rijeka poate fi o destinație interesantă pentru excursii din Opatija.

Aeroportul din Rijeka este cel mai apropriat aeroport de Opatija, însă România nu are zboruri directe pe pistele sale. De aceea, majoritatea românilor preferă să ajungă aici cu autoturismul. Bucureștiul se află la o distanță de 1160 km de Opatija, un drum ce poate fi parcurs cu ușurință în aproximativ 14 ore.

Cei care doresc să economisească timp, pot alege să zboare pe aeroportul din Trieste, iar de la stația de autobuz de aici vor avea autobuz direct spre Opatija. Durata unei călătorii este de 1 oră și 40 de minute, un bilet costând aproximativ 45KN (27RON). Bineînțeles, închirierea unei mașini rămâne întotdeauna o opțiune confortabilă pentru a acoperi kilometri rămași de parcurs.

Ce vedem și ce facem în Opatija ?

Opatija este o stațiune ce vă va încânta cu capodopere arhitecturale, atracții inedite și numeroase activități ideale pentru vacanța de vară. Este situată în golful Kvarner, la poalele Muntelui Ucka, astfel că o vacanță aici aduce laolaltă frenezia specifică litoralului cu liniștea răcoroasă a cărărilor de munte. Stațiunea este înconjurată de sate și orășele, ideale destinații pentru excursii de o zi. Dintre acestea se remarcă Icici, un orășel de coastă unde pantele Muntelui Ucka se aventurează până în apele mării, plaja acestei stațiuni fiind una dintre cele mai frumoasă din zonă. Lovran este de asemenea demn de atenția vizitatorilor, datorită istoriei sale bogate.

Întorcându-ne pe străzile orașului Opatija, vă recomandăm să vă opriți câteva ore în fața unor obiective turistice precum Villa Angiolina, de care am amintit mai sus și care astăzi găzduiește Muzeul Croat al Turismului, și Biserica Sfântul James, ce datează din anul 1420, și a fost inițial o mănăstire pentru refugiați benedictini.

Dacă bugetul nu vă permite să vă cazați într-una dintre somptuoasele camere ale Hotelului Kvarner, cel mai vechi hotel de pe coasta estică a Adriaticii, acesta datând din anul 1884, puteți măcar să vă opriți câteva minute pentru a-i admira arhitectura.

Simbolul orașului Opatija, Domnița cu pescărușul, este o statuie ce vă așteaptă pe promontoriul orașului, în locul unde în trecut a fost un cimitir. Statuia datează din anul 1956 și este așezată pe locul unde s-a aflat cândva statuia Madonna del Mare.

Opatija-croatia-3

Orașul își impresionează turiștii cu numeroase parcuri, iar centrul de întâlnire al tuturor este fără îndoiala promenada ce se întinde elegant de-a lungul mării, de la Volosko până la Lovran.

Opatija-croatia-6

Viața de noapte a stațiunii este impresionantă, având surprize frumoase pentru vizitatori de toate vârstele (cu excepția celor mici, care sunt așteptați în lumea lui Moș Ene). Cei care preferă nopți romantice, se pot plimba cu ambarcațiuni până la insulele sau satele din apropriere, iar cei care vor să danseze și să se distreze, sunt așteptați la numeroase baruri și cluburi de noapte ce se înșiruie ca mărgăritarele de-a lungul promenadei. Hemingway Club Bar și La Habana Club se numără printre cele mai populare destinații de noapte (până în zori!). Stațiunea are și două cazinouri, Opatija și Domino, pentru cei cărora nu le este teamă să se joace de-a v-ați ascunselea cu zeița Fortuna.

Plaje în Opatija

Plajele din Opatija sunt nucleul vacanțelor de vară, turiștii sosind aici pentru a se bucura de soare și de ape line. Fiind situată în golf, și înconjurată de insule, apele ce scaldă țărmul stațiunii sunt mai întotdeauna liniștite, ideale pentru familii cu copii. Unele dintre cele mai popular plaje se ascund în Icici, Lido, Peharovo, Slatina, Moscenicka Draga și Tomasevac. De-a lungul rivierei veți găsi numeroase plaje și facilități pentru zile relaxante în soare.

Opatija-croatia-1

Dacă vreți să vă ascundeți de frenezia turistică, puteți să vă relaxați pe plajele din satele Volosko, Lovran și Medveja.

Pasionații de scuba diving vor avea la dispoziție, de-a lungul rivierei, numeroase centre de unde pot închiria echipamente. Cei care preferă paragliding-ul au ca punct de lansare Muntele Ucka.